top of page

OD  SKROMNIH  ZAČETKOV  DO  EDINE PRISTNE  TOSKANSKE  PONUDBE  V SLOVENIJI

od leta 1994

Zgodba o podjetju Toskana je zgodba o ljubezni in strasti do italijanske tradicije in njene očarljive kulinarike.  Toskanec in slovenka, Raul Lupi in Tatjana Poženel sta ponosna, predana in vztrajna lastnika podjetja Toskana d.o.o, ki se po 24 letih poslovanja še vedno uvršča med vodilne na svojem področju v Sloveniji. Od ostalih ju ločuje njuna edinstvena zgodba, ki sega onkraj državnih meja, skromni začetki in pristnost, ki se ohranja iz leta v leto.

Idejo je rodila strast do Italije in sodelovanje, ki pa se ni začelo pri nas ali v Italiji, temveč v Angliji.  Tja je po nove izzive in delovne izkušnje odšla Tatjana iz Ljubljane. Raul, domačin iz Toskane in strastni italijanski študent hotelirstva, pa se je tam želel naučiti angleščine. Prav v enem izmed gostinskih obratov sta se mlada Raul in Tatjana kot sodelavca spoznala in zaljubila. Njuna pot ju je po dveh letih življenja v Angliji popeljala v Italijo, Raulov dom v mestu Rosignano blizu Livorna v Toskani, kjer je njuna poslovna ideja prvič zaživela.

JANA 1.jpg
Foto: Mitja Ličar, revija Jana
DSC_0356_edited.jpg

Nedelje sta preživljala z Raulovo mamo in babico ob izdelovanju svežih italijanski testenin po starem družinskem receptu

Nad idejo, da bi sveže testenine izdelovali  v Sloveniji, ki je prešinila Tatjano med večernim kuhanjem čaja, je bil Raul navdušen. Tako sta z organizacijo in pripravo v zvezi z odprtjem podjetja začela kar že naslednji dan in prepričala tudi Raulovo družino. Čez eno leto, leta 1994, sta že izdelovala testenine.

Seveda pa začetki nikakor niso bili lahki, saj sta praktično začela iz nič, brez izkušenj v podobnih delih. Delo je bila sprva ročno, Raul je prvo leto in pol delal ponoči, da so  lahko naslednji dan sveže testenine prispele na tržnico. Začetek je bil zelo težak tudi zato, ker ljudje niso verjeli, da so testenine sveže in ne zamrznjene. Zato sta velikokrat prihajala domov brez zaslužka. Ob sobotah je Raul pomagal Tatjani in v slogu italijanskih prodajalcev vabil mimoidoče na pokušino. Jezikovna ovira italjansko govorečega Raula pa pri tem ni bila v pomoč, a vseeno jo je po 5 letih življenja v Sloveniji takorekoč obvladal in danes jo govori odlično.

Danes imata direktorja že več kot 15 zaposlenih in sta po bonitetni oceni ocenjena z odlično A++. Podjetje oskrbuje več kot stotino gostinskih lokalov po vsej Sloveniji, pakirane sveže testenine pa lahko najdemo tudi v večjih Merkator centrih in intersparih.


 

Da je izdelek odličen, so najpomembnejše kakovostne sestavine. Veliko časa posvečam raziskovanju. Iščem nove izdelke, jih poskušam z majhnimi količinami in se odločam kaj je primerno za naš trg. Žal konkurenca izkorišča našo ponudbo in skuša z enakimi izdelki prodreti v velike trgovske verige. Zato izvor in ime proizvajalca nekaterih delikatesnih izdelkov ostaja skrivnost za širšo javnost.

 

- Raul Lupi
bottom of page